De Lijst van Zaken: wat hoort er bij de overname van een koopwoning?

Blijven de laminaatvloeren op de eerst etage achter? En hoe zit het met die op maat gemaakte zonwering? Om duidelijk te maken wat er wel en niet bij de koop van je woning kan worden overgenomen door de kopers, vul je als verkoper, voordat je start met de verkoop van je woning, een lijst in met spullen die meegaan, achterblijven of overgenomen kunnen worden.

De meeste mensen die hun huis verkopen, doen dat als de woning nog bewoond en ingericht is. Je krijgt tenslotte het beste beeld van de ruimtes als deze zijn ingericht. Bovendien krijgen potentiële kopers dan meteen een gevoel bij de sfeer van het huis.

De manier van inrichten kan ervoor zorgen dat potentiële kopers sneller enthousiaster worden, omdat het huis zo mooi is ingericht. De meeste mensen weten wel dat die stoere eettafel, hippe bank of mooie stoelen niet bij de koop inzitten. Maar er zijn vast spullen die de kopers van je woning mogen overnemen. Denk bijvoorbeeld aan vloerbedekking of een parketvloer, een zonneluifel of op maat gemaakte jaloezieën.

Roerende zaken noemen we dat. Deze horen niet standaard bij de (ver)koop. Je kunt ze omschrijven als spullen die niet nagelvast aan het huis vastzitten. Om deze spullen te verplaatsen, hoef je niks te slopen. Een makkelijk voorbeeld is de inboedel of het meubilair, maar ook vloeren en raamdecoratie vallen onder roerende zaken. Is de vloerbedekking gelijmd, dan hoort behoort het niet tot de roerende zaken.

Om duidelijk te maken wat er wel en niet bij de koop van je woning kan worden overgenomen door de kopers, vul je als verkoper, voordat je start met de verkoop van je woning, een lijst in met spullen die meegaan, achterblijven of overgenomen kunnen worden. Dit noemen we de lijst van zaken. Alle biedingen die op het huis gedaan worden zijn ‘conform zakenlijst’. Dat wil zeggen dat degene die jouw woning uiteindelijk koopt akkoord is met de zaken die op die lijst staan. Hiermee voorkomt deze lijst ook discussies achteraf. 

Bij spullen die je ter overname aanbiedt, kun je al een prijs noemen. Soms zullen de kopers zelf aangeven dat ze iets willen overnemen. Vaak kun je ook een deal maken. ‘Als jullie de vloer en de lamellen overnemen voor deze prijs, dan krijg je de gordijnen er ook bij’, bijvoorbeeld. Of je kan een hogere prijs dan het tegenbod van de koper neerleggen maar dan inclusief alle spullen ter overname. Dit gebeurt tijdens de onderhandelingen. De verkopers en kopers kunnen dus met de Lijst van Zaken samen afspreken wat er allemaal bij de overname van de woning is inbegrepen.


Uiteraard kun je in overleg met de kopers de spullen ook gewoon gratis achterlaten in de woning of je probeert ze te verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats.