Hoe maak je jouw woning energiezuiniger?

Een energiezuinige woning is natuurlijk goed voor het milieu, maar ook voor de waarde van je woning en je energierekening. Zeker nu de gasprijzen in de afgelopen maanden zo sterk zijn gestegen. Maar hoe pak je het verduurzamen van je woning aan? In dit artikel beschrijven wij in het kort hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

Begin met isoleren

Een logische eerste stap is na te gaan of de isolatie van je woning op orde is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het goed isoleren van het dak van je woning, de spouwmuren, ramen en vloer. De verwarming van je woning is doorgaans de grootste energieverbruiker. Een goede isolatie zorgt voor een lagere energierekening omdat je hiermee de warmte binnenhoudt.

Gebruik van duurzame energiebronnen

Als je woning goed geïsoleerd is, ben je klaar voor de overstap naar duurzame verwarming. Hierbij kan je onder andere denken aan het vervangen van je oude CV-ketel door een energiezuinige HR-ketel, installatie van een warmtepomp en een inductiekookplaat gaan gebruiken. Denk ook aan het gebruik van ledverlichting. Hoe meer lampen en andere verlichting je kunt vervangen door ledverlichting, hoe beter. Dergelijke lampen gaan wel tienmaal langer mee dan gewone halogeen- en gloeilampen, en ze verbruiken veel minder energie. 

Duurzame energie opwekken met zonnepanelen 

Als laatste kan je er vervolgens voor kiezen zelf duurzame energie op te gaan wekken en te (her)gebruiken. Dit kun je doen door het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen en/of een zonneboiler. Beiden zorgen ook direct voor een lagere energierekening. 

Om je woning van energielabel C of B naar A te krijgen, zijn zonnepanelen vaak noodzakelijk. De terugverdientijd van zonnepanelen is zo’n 6 tot 8 jaar. Na die periode leveren zonnepanelen zelfs geld op en de waarde van de woning zal toenemen. Natuurlijk vragen zonnepanelen ook een behoorlijke investering maar op de lange termijn leveren ze alleen maar financieel voordeel op.

Op de website van Milieu centraal, www.verbeterjehuis.nl, vind je meer informatie over wat je kan doen om je woning te verduurzamen en hoe je dat praktisch kan aanpakken.

Subsidie voor duurzame energie

Je huis verduurzamen is niet goedkoop, maar voor duurzame maatregelen kun je als huiseigenaar subsidie aanvragen. De overheid heeft hiervoor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE). Vanaf begin dit jaar zijn de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen en warmtepompen verhoogd en zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie ruimer geworden. 

Op de volgende website vindt u meer informatie hierover:

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/isde-wijzigingen-2022